Julekalender luke 4: Enzymforsøk med fersk og kokt ananas på gelé

Har du noen gang blitt sår i munnen når du spiser mye fersk ananas eller kiwi? Her er forklaringen.

Du trenger:

Fire glass med ferdiglaget gelé

En bit med fersk ananas

En bit med kokt ananas

Dersom du ønsker å forske mer:

Litt vaskepulver med enzym

En bit kiwi

En bit papaya

En bit fiken

Legg en bit med fersk og kokt ananas i hvert sitt glass med gelé. La stå i romtemperatur i et par dager. Etter hvert vil geléen i glasset med den ferske ananasen bli flytende.

Dette skyldes at ananas inneholder et enzym som heter bromelin, som kan bryte ned proteiner (gelatinen) i geléen. Og fordi tungen og leppene dine også inneholder proteiner, vil enzymet begynne å bryte ned proteinene i munnen din, noe som kan oppleves som at du blir sår i munnen.

Men du trenger ikke bekymre deg for at munnen din skal gå i oppløsning dersom du spiser mye ananas – til det er kontakten for kort.

Hvis du derimot gir ananasen et oppkok vil proteinet bromelin denaturere, det vil si at strukturen til enzymet endrer seg og at det dermed ikke vil være biologisk aktivt lenger. Geléen med kokt ananas har derfor ikke løst seg opp.

Bromelin er en såkalt protease, det vil si et enzym som spalter proteiner. Det finnes ulike typer proteaser i ulike typer frukt: f.eks. actinidin i kiwi, ficin i fiken og papain i papaya.

Om artikkelen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS