Julekalender luke 4: Enzymforsøk med fersk og kokt ananas på gelé
Har du noen gang blitt sår i munnen når du spiser mye fersk ananas eller kiwi? Her er forklaringen.
Du trenger:
Fire glass med ferdiglaget gelé
En bit med fersk ananas
En bit med kokt ananas
Dersom du ønsker å forske mer:
Litt vaskepulver med enzym
En bit kiwi
En bit papaya
En bit fiken
Legg en bit med fersk og kokt ananas i hvert sitt glass med gelé. La stå i romtemperatur i et par dager. Etter hvert vil geléen i glasset med den ferske ananasen bli flytende.
Dette skyldes at ananas inneholder et enzym som heter bromelin, som kan bryte ned proteiner (gelatinen) i geléen. Og fordi tungen og leppene dine også inneholder proteiner, vil enzymet begynne å bryte ned proteinene i munnen din, noe som kan oppleves som at du blir sår i munnen.
Men du trenger ikke bekymre deg for at munnen din skal gå i oppløsning dersom du spiser mye ananas – til det er kontakten for kort.
Hvis du derimot gir ananasen et oppkok vil proteinet bromelin denaturere, det vil si at strukturen til enzymet endrer seg og at det dermed ikke vil være biologisk aktivt lenger. Geléen med kokt ananas har derfor ikke løst seg opp.
Bromelin er en såkalt protease, det vil si et enzym som spalter proteiner. Det finnes ulike typer proteaser i ulike typer frukt: f.eks. actinidin i kiwi, ficin i fiken og papain i papaya.