Julekalender luke 15:
Litt sent ute med julegavene? Lag et kjemisk maleri

I denne episoden viser Ingunn og Mari hvordan du kan bruke det du finner i kjøkkenskapet til å lage et flott kjemisk maleri.

Her kan du se videoen på YouTube.

Hele julekalenderen finner du her.

Ingunn og Mari jobber begge på UiS. Ingunn jobber som instituttleder på institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi, mens Mari er ansatt på skolelaboratoriet i realfag.

Du trenger:

- Rødkål

- Skjærefjøl

- Kasserolle/bakebolle

- Akvarellpapir

- Malerkost

- Pipette

- Diverse sure og basiske løsninger fra kjøkkenskapet (for eksempel eddik, salmiakk, Coca Cola, etc).

Hva skjer:

Hakk opp rødkålen i små biter. Legg bitene i en kasserolle og hell kokende vann over (NB! Vær forsiktig så du ikke brenner deg). La dette stå å trekke i cirka ti minutter. Sil så av kålen og behold den rød-blå væsken. Denne væsken inneholder nå en samling molekyler som kalles antocyaniner som opprinnelig finnes i rødkålen, men som må har trukket ut i vannet.

Dynk et akvarellpapir i løsningen og la det tørke på litt avispapir (her kan du eventuelt la det ligge litt på svak varme i stekeovnen for at tørkingen skal gå litt fortere). Papiret bør ikke tørke helt inn. Du kan nå male et vakkert kjemisk maleri ved å dryppe på eddik, salmiakk, sitronsaft etc. på papiret.

Antocyanin-molekylet er en såkalt pH-indikator som skifter farge når pH’en endrer seg. Det betyr at antocyaninet har fargen blåfiolett ved nøytral pH, men at fargen endrer seg til rød når vi tilsetter sure løsninger (f.eks. eddik og Coca Cola) og til blå eller grønn når vi tilsetter basiske løsninger (f.eks. salmiakk). Tenk så kult at vi kan forske på pH-verdier samtidig som vi lager et flott kunstverk!

Visste du at:

- pH er et mål på hvor sur en løsning er? Surheter er bestemt av konsentrasjonen av H+-ioner i løsningen.

- pH-skalaen går fra 1 til 14? En løsning er sur hvis pH-verdien ligger mellom 1 og 7, nøytral hvis pH-verdien er lik 7, og basisk hvis pH-verdien er mellom 7 og 14.

- Antocyaniner er en gruppe fargepigmenter som finnes i blad, blomster, frukt og bær? Fargen vil avhenge av type og mengde antocyanidmolekyler.

- Fargen på blomstene, fruktene, bærene og bladene kan lokke til seg dyr, som for eksempel insekter og fugler, som deretter kan pollinerer blomstene eller spre frøene fra bærene eller frukten? Naturen er smart!

Om julekalenderen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS