Filmen viser hvordan vikingen Sigurd døde etter han fikk et sår i beinet. I dag ville Sigurd fått behandling og kanskje overlevd. (Video: Sybil Obuobi mfl. og Animate Your Science).

Vikingen Sigurd døde da tennene til en død mann skrapte borti leggen hans

Nå har forskere funnet ut hvordan betente sår lettere kan bli helbredet.

Vikingen Sigurd levde i 870-årene. Han var med på å erobre Orknøyene, en øygruppe nord for Skottland. På et tokt for å skaffe mer land traff han på en lokal hersker som het Máel Brigte.

Sigurd lurte Máel. Ifølge sagaen skulle de to møtes til fredssamtale. Avtalen var at de bare skulle ta med seg 40 mann hver. Men Sigurd ville heller ha land enn fred. Han satte to menn på hver hest, og de klarte å nedkjempe Máels hær.

Som vanlig var på den tiden, tok Sigurd med seg det avhogde hodet til Máel hjem. Slik skulle han vise fram sin store seier.

Sigurd blir syk

Máel hadde tenner som sto skikkelig ut, og de skrapte ned i sårene Sigurd hadde på benet. Slik står hendelsen omtalt i sagaen om Orknøyene:

«Då dei var på vegen komne, vilde Sigurd jaga på hesten med foten. Då støytte han med tjukkleggen burt i tonni som stod ut or hovudet på Melbrikta, og rispa seg. Det slo seg verk og trote i såret, og det vart banen hans.»

Sigurd døde altså av infeksjonen han fikk i beinet.

Denne hendelsen har blitt til formidling av ny forskning.

Sybil Obuobi er farmasøyt. Nå forsker hun på behandling av sår.

Skjulte bakterier

Sybil Obuobi forsker på infeksjoner ved UiT Norges arktiske universitet.

Hun og kollegaene hennes har funnet fram til en metode for å bekjempe bakterier som gjemmer seg inne i cellene våre. De sender antibiotika inn i cellene ved hjelp av fettbobler og DNA.

– Hvorfor valgte du å fortelle om forskningen din gjennom Sigurd viking?

– Jeg ville bruke noe fra Norge og noe fra historien. Sigurds skjebne viser tydelig hva som kan skje med sår som ikke blir behandlet, sier Sybil Obuobi til ung.forskning.no.

Bedre behandling av sår

Det var ikke lett å helbrede sår i gamle dager.

– Men det kan fortsatt være vanskelig. Vår forskning handler om hvordan vi kan gjøre det bedre, sier Obuobi.

Hun skal jobbe videre for at løsningen deres kommer i bruk. Det er langt fram, for metoden må testes videre i mange omganger før den kan brukes på pasienter.

Obuobi fikk hjelp av et profesjonelt firma med å lage filmen, og kollegaene hennes bisto med manuskriptet. Hun er vant til å kommunisere forskningen sin.

– For å nå fram til folk flest må du finne ting de kjenner seg igjen i. Som historien om Sigurd, sier Obuobi.

Om forskningen:

Filmen om Sigurd viking bygger på to vitenskapelige artikler:

– Sybil Obuobi m.fl.: Liposomal delivery of antibiotic loaded nucleic acid nanogels with enhanced drug loading and synergistic anti-inflammatory activity against S. aureus intracellular infections. Journal of Controlled Release, 2020

– Sybil Obuobi m.fl.: Biofilm Responsive Zwitterionic Antimicrobial Nanoparticles to Treat Cutaneous Infection, Biomacromolecules, 2022

– Filmen «Dagen da Sigurd Viking døde av en bakterieinfeksjon» er laget av Sybil Obuobi med kollegaer og firmaet Animate Your Science.

Powered by Labrador CMS