9. desember: Kan ein halde vatn opp-ned utan at det blir søl?

JULEKALENDER: Det ser ganske merkeleg ut at vatnet ikkje renn ut av glaset.

Du treng:

  • Eit glas, (eit tomt syltetøyglass fungerer bra)
  • Litt papp, eller aluminiumsfolie

Kva skjer:

Fyll opp vatn i glaset. Legg pappen, eller aluminiumsfolien, oppå glaset, hald handa på pappen medan du snur glaset rundt, opp-ned.

Ta vekk handa, då heng pappen fast! Vatnet renn ikkje ut!

Det ser ganske merkeleg ut at vatnet ikkje renn ut av glaset! Forklaringa er at lufta som er igjen i glaset får undertrykk, slik at det held litt på vatnet. Lufttrykket i rommet er større enn trykket som vatnet utgjer, og presser nedover.

Vatnmolekylet er bipolart, og alle vatnmolekyla vert haldne saman i eit flettverk med hydrogenbindingar. Overflatekreftene til vatnmolekyla er så sterke at dei hindrar vatnet i å sige ut. Det sig ikkje noko vatn ut langs kanten av glaset.

Dersom du har ei flaske med trong opning, kan du fylle ho med vatn, og snu ho opp ned. Då vil du sjå at du må riste vatnet ut, det renn ikkje ut av seg sjølv.

Om forsøka:

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Du treng berre eit glas og litt papp.
Du treng berre eit glas og litt papp.

Hei leser!

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS