7. desember: Visste du at ei flaske kan trille i oppoverbakke?

JULEKALENDER: Med to brusflasker og to stokkar kan du gjere eit kult eksperiment.

Publisert

Du treng:

  • To 1,5 liters brusflasker
  • Teip
  • To trestokkar på om lag 1 meter
  • Nokre bøker til å legge under trestokkane

Me sagde over toppen av to store brusflasker med jamn skråning i toppen. Deretter festa me kjeglene saman med teip. Du kan også lage dobbelkjegler av for eksempel to trakter.

Kva skjer?

Legg stokkane ved sida av kvarandre på eit bord, slik at du kan legge dei tynnaste endene på dobbeltkjegla på kvar sin stokk utan at kjegla kjem nedi bordet. Dersom stokkane ikkje er tjukke nok til det, må du bygge opp under dei. Me brukte bøker.

Ved startstaden skal stokkane ligge så nær kvarandre at kjegla kviler på dei tjukkaste delane. Stokkane skal sprike litt frå kvarandre, samtidig som dei skal danne en oppoverbakke. Du må altså bygge meir oppunder den andre enden av stokkane.

Når ein tilpassar stokkane og hellinga heilt rett, vil dobbeltkjegla begynne å trille oppover! Det ser så kult ut!

Om forsøka:

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjør forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Flaska triller oppover i dette forsøket.

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - nina@forskning.no

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS