Den lever dypt under vann og er sjelden sett. Forskere viser nå frem nye bilder og film.

Sjeldent syn: Blekksprut med kjempelange tentakler er sett igjen

Nå har forskere fanget flere av dem på film.

Dypt nede i havet skjuler det seg mange slags dyr som vi sjelden får se.

Noen ganger kommer de opp til overflaten, eller forskere drar på ekspedisjon for å se hva som finnes der nede.

I forbindelse med et forskningsprogram i Australbukta i Australia, har forskere tatt en kikk 900 til 3200 meter under vann.

Da oppdaget de Magnapinna - en blekksprut med kjempelange tentakler. Forskerne så ikke bare én, men fem av den.

Bildene ble tatt med fjernstyrte undervannsfartøy med undervannskameraer på.

- Forbløffet

Blekkspruten Magnapinna er bare sett 12 ganger tidligere i verden.

Dette er kanskje et voksent eksemplar av Magnapinna. Se hvordan armene stikker litt fra kroppen og bøyer seg som albuer. Dette bildet er tatt tidligere.

- Jeg var forbløffet og spent da jeg første gang så blekkspruten på et bilde fra kameraet vårt, sier en av forskerne, Deborah Osterhage til Live Science.

- Jeg kjente igjen blekkspruten med sine særegne store finner og ekstremt lange og slanke armer og tentakler, sier Osterhage som har ledet en studie om funnet.

Det er mye vi ikke vet om blekkspruten, som hva og hvordan den spiser.

Tidligere har forskere bare funnet unge eller ødelagte Magnapinna-blekkspruter. Forskere er ikke sikre på hvordan de ser ut som voksne. Men det har blitt tatt noen få bilder av det som kan være voksne Magnapinna-blekkspruter.

Sett for første gang i 1988

Magnapinna-blekkspruten ble oppdaget for første gang i Portugal i 1907, men det gikk 80 år før noen for første gang så en slik blekksprut i det fri. Det var utenfor kysten av Brasil i 1988, over 4000 meter under havet, ifølge LiveScience.

Blekkspruten har to svære finner på hodet som ser litt ut som elefantører. De bruker blekkspruten til å flakse med og svømme.

Magnapinna holder ofte første del av armene nesten rett ut fra kroppen. De lange slør-lignende tentaklene henger ned. Derfor ser det litt ut som blekkspruten har albuer.

Her er en av de fem blekksprutene som forskerne så utenfor Australia.

Kan bli minst 7 meter

Forskerne så at en av de fem blekksprutene de oppdaget holdt armene så det så ut som den hadde albuer. Denne holdt armene nesten rett ut fra kroppen.

De andre gjorde ikke det. Det var fordi de ble forstyrret av undervannsfartøyet, tror forskerne.

Forskerne fikk målt en av blekksprutene ved hjelp av laserteknologi. Blekkspruten var 1,8 meter lang, omtrent som høyden til en voksen mann.

men Magnapinna-blekkspruten kan bli minst 7 meter lang, tror forskere.

- Det er mye å lære om blekkspruten - grunnleggende spørsmål som hva den spiser og hvordan den formerer seg er fortsatt ukjent, sier Deborah Osterhage.

I den småskumle videoen under ser vi en annen Magnapinna-blekksprut som ble filmet i 2001.

Powered by Labrador CMS