En skvett med gaupetiss på et tre blir en spennende beskjed for andre gauper. (Foto: Colourbox)

Slik sender gaupa meldinger med lukt

Gauper vet mye om naboene sine selv om de bor kjempelangt unna.

Det finnes forskere i Norge som følger med på gauper. Men da ser forskerne at gaupene følger godt med på hverandre også.

Og gaupene er kjempegode til det. For eksempel hann-gauper. De lever alene og vandrer rundt i hvert sitt store område. Men de vet mye om gaupe-naboene sine likevel.

Fakta om gaupe

Gaupa er det eneste ville kattedyret i Europa.

Det er omtrent 350 gauper i Norge.

Gauper kan bli 120 centimeter lange og veie 20 kilo. Hanner er litt større enn hunner.

Kilde: snl.no, om gaupe

Hvordan? Gaupene bruker både lyd og lukter til å snakke sammen – uten å møtes.

Det har forskeren John Odden skrevet om på Rovdyrbloggen.

Gaupa legger nemlig igjen lukten sin på faste steder. Den tisser en skvett på en stein eller gnir seg på en stubbe, for eksempel. Og når andre gauper lukter på stubben, lærer de masse.

De klarer å lukte om gaupa er enn hann eller en hunn, for eksempel. Og hvis gaupa som har tisset der, er en hunn-gaupe, kan lukten hennes til og med fortelle om hun har unger eller ikke. Og andre gauper lukter om hun er klar til å pare seg, skriver John Odden. Han har selv forsket på gauper i Norge.

Hanner lager grenser

Hann-gaupene kan bruke lukt-beskjedene til å holde seg unna hverandre. Da slipper de så mange møter der de må slåss.

Forskerne kaller lukt-beskjedene til gaupene for kjemisk kommunikasjon. Alle kattedyr driver med det.

Gaupa legger igjen lukt på den samme steinen eller stubben hver gang. Og flere gauper kan legge igjen lukt på samme sted.

Og det finnes faktisk steder i naturen som minner om store oppslagstavler. Der er det mange forskjellige dyr som legger igjen lukten sin, forteller John Odden. Ikke bare gaupe, andre arter også, som ulv, rev, mår og grevling!

Under kan du se en film som John Odden har satt sammen av gaupevideoer. Her kan du se hvordan gauper legger igjen luktbeskjedene sine.

Powered by Labrador CMS