Hvorfor bruker nissen reinsdyr, og ikke hester? Noe av forklaringen kan være at reinsdyret tåler mye kulde.

Derfor er det reinsdyr som er nissens hjelpere

Reinsdyra har nesten superkrefter når det gjelder å takle kulda.

Nissen ville hatt et stort problem uten reinsdyra sine. Har du noen gang sett en motorisert nisseslede? Sånt har de nok ikke fått på nordpolen ennå.

Spesielt vanskelig er det nå som nye motorer helst skal være elektriske. Det finnes ingen med rekkevidde nok til å nå rundt hele jorda på noen timer.

Så inntil noen finner opp en slik må reinsdyra gjøre jobben. Men hva er det med akkurat reinsdyra som gjør dem godt egnet som nisse-transport?

Det spørsmålet svarer villmarks-forsker Louise Gentle på i The Conversation. Hun jobber på Nottingham Trent University i England.

Ville rein og tamme rein

Noen mener selvfølgelig at nissen og flyvende reinsdyr ikke finnes. Men de lever i alle fall i julefilmer og fortellinger.

Og det er slett ikke tilfeldig at nissen har valgt akkurat reinsdyr som arbeidsredskap. De er nemlig noen tøffinger, uansett om de kan fly eller ikke.

Det er heller ikke helt uten rot i vitenskapens verden at Rudolf har rød nese.

I Norge har vi både villrein og tamrein. Villreinen lever i store flokker i fjellområdene i Sør-Norge.

Tamreinen blir eid av mennesker, oftest i Nord-Norge. For det meste er den norske reindriften samisk. Reinsdyr har vært viktig for samenes livsgrunnlag i århundrer.

Pelsen er en fantastisk vinterjakke

Reinen er bygget for livet i fjellet. Til og med på vinterstid. Det er ikke noe problem for reinen om det blir 40 minusgrader.

Svaret ligger i pelsen. Reinen har veldig tykk pels. Det er tett i tett med hår. Den fungerer som en utrolig god vinterjakke.

Hårene er luftfylte, og det gir ekstra god isolasjon. Varmen kommer ikke ut og kulda kommer ikke inn. Derfor smelter ikke snøen om et reinsdyr legger seg ned i den.

Om vinteren må de få i seg lav som drivstoff. Da er det nyttig med en fantastisk luktesans. De kan lukte lav mer enn en halv meter ned i snøen, ifølge artsdatabanken.no.

Se noen glimt fra livet som rein i denne videoen laget av Norsk Institutt for Naturforskning.

Resirkulerer varmen

Vi skal tilbake til den røde nesa. Forsker Louise Gentle forklarer at det handler om reinsdyrenes resirkulering av varme. Det betyr at de om vinteren slipper så lite varme som mulig ut av kroppen.

Å produsere varme krever nemlig mye mat. Det har ikke reinsdyra om vinteren.

I kroppen vår har vi blodårer som fører blodet ut fra hjertet, og andre blodårer som fører blodet tilbake til hjertet. Det har reinsdyra også. Men hos dem er disse to blodårene vevd tett sammen.

Blod varmes opp av annet blod

Blodet som er ute i kroppen og langt vekk fra hjertet, kjøles ned. Men hos reinsdyra varmes det opp igjen på vei tilbake.

I nesa har reinsdyra tett i tett med slike sammenvevde blodårer. Det gjør at nesa deres kan bli rød. Du kan se bilde på smithsonianmag.com.

Og selv om den ikke akkurat lyser, har reinsdyrene en annen metode for å se godt i den mørke vinteren.

Øynene endrer farge fra gylne til blå. Det gjør at mer av det svake lyset slipper inn.

Men kan de fly? Selvfølgelig, forteller Louise Gentle. Det handler ikke om hvordan de er bygget, men om en god dose magisk julestøv.

I disse dager gjør nissen klar reinsdyra for nok en arbeidsom jul.

Kilder:

ung.forskning.no har hentet informasjon til denne saken fra andre nettsider. Her kan du se hvilke.

Powered by Labrador CMS