Et kjempedovendyr gomler i seg kjøtt fra et utdødd pattedyr. Selv om kjempedovendyrene var planteetere, kan arten Mylodon darwinii også ha spist kjøtt.

Utødd kjempe­dovendyr kan ha spist kjøtt

Dagens dovendyr har bare planter på menyen. Men en av deres digre, forhistoriske slektninger sa ikke nei til kjøtt, mener forskere.

Publisert

Dovendyr tar livet med ro. De henger for det meste i trærne og spiser blader.

Men for mellom 23 millioner år siden og 11.000 år siden fantes det også dovendyr som levde på bakken.

Disse svære dyrene kalles kjempedovendyr og levde i Amerika. De gikk på fire bein, hadde lange klør og levde av å spise blader og planter.

Det fantes forskjellige dovendyrarter. Den største var seks meter lang og veide fem tonn. Den var på størrelse med en elefant.

Forskere har trodd at alle kjempedovendyrene var planteetere. Men ifølge en ny forskningsartikkel, kan i alle fall én art ha spist kjøtt i tillegg.

Dovendyr finnes i Sør-Amerika og lever i trær.
Det fantes mange arter av kjempedovendyr. Her er et skjellet etter Eremotherium, en av de største.

Først oppdaget av Darwin

Forskere ved det naturhistoriske museet i New York har funnet tegn på kjøttspising hos kjempedovendyret Mylodon darwinii.

Arten kalles også «Darwins kjempedovendyr». Den er oppkalt etter vitenskapsmannen Charles Darwin som grunnla evolusjonsteorien. Han var den første som oppdaget fossiler etter arten.

Darwins kjempedovendyr veide mellom ett og to tonn. Det er mye mer enn en gjennomsnittlig hest. Dyret hadde brunaktig, lang pels.

Det er funnet både knokler, pels og bæsj etter arten som har blitt bevart i mange tusen år.

Forskere har nå analysert gamle hår fra dyret. Analysen viser at kjempedovendyret fikk i seg proteiner fra kjøtt, i tillegg til planter.

En pels-bit fra Mylodon darwinii.
Avføring og hår fra Mylodon darwini utstilt ved American Museum of Natural History.

Forteller om matvaner

Forskerne så på versjoner eller isotoper av grunnstoffet nitrogen i aminosyrer. Aminosyrer er byggesteiner for proteiner.

Ifølge studien forteller nitrogen-isotopene noe om hva slags mat dyret spiste når det levde. Spiste det bare planter? Spiste det mest fisk, eller litt kjøtt og litt planter?

Forskerne gjorde slike hår-analyser av to typer kjempedovendyr. De gjorde også samme type undersøkelser av moderne dovendyr, og sju arter av dyr som både spiser planter og kjøtt.

De fant ut at kjempedovendyret Nothrotheriops shastensis bare spiste planter. Men analysen tydet på at Darwins kjempedovendyr var en alteter. Altså kunne den spise kjøtt i tillegg til planter.

Ingen jeger

Darwins kjempedovendyr var likevel ingen jeger. Hodeform, tenner og rester av avføring viser at den tygde gress.

Men hvis forskningen stemmer, kunne kjempen finne på å spise kjøtt fra døde dyr den kom over.

Kilder:

Powered by Labrador CMS