Klippeblåvingen finnes bare noen få steder ved kysten i Norge, skriver forsker Rannveig M. Jacobsen. (Foto: aaltair / Shutterstock / NTB scanpix)

Hva skjer med insektene?

Noen har regnet ut at det finnes flere insekter enn sandkorn i verden! Men stemmer dette ennå?

Det er så mye prat om tap av insekter, «insekt-apokalypse» skriver avisene. Jeg jobber som insektforsker. Blir jeg arbeidsledig om noen år da, hvis alle insektene forsvinner?

Vi bør ta bedre vare på insektene våre, synes Rannveig M. Jacobsen (Foto: Gisle Bjørneby, NMBU)

Nei, det er ingen som jobber med insekter som tror ALLE insektene vil forsvinne om kort tid. Hvis alle insektene forsvinner, da er det iallfall ingen mennesker igjen.

For insektene er mye viktigere for at naturen skal fungere enn både mennesker og andre store dyr.

Insektene bestøver blomster så de kan lage frukt og frø, insektene er mat for fugler, fisk og dyr, insektene bryter ned døde planter og dyr, insektene er limet som får verden til å henge sammen.

Derfor er det allikevel ganske skummelt at det er blitt så mange færre insekter, selv om det er mange igjen.

Men er det virkelig færre insekter? Fremdeles ser jeg jo humler surre rundt i hagen, maur kryper rundt i skogen, fluer kræsjer mot vinduet.

Er det færre fluer som kræsjer mot vinduet nå enn det var for 10 år siden? For 20 år siden? Dessverre telte jeg ikke hvor mange fluer som kræsjet mot vinduet da jeg var 10 år, så jeg har ikke noe å sammenligne med.

Det er vanskelig å følge med på hvordan naturen endrer seg fra dag til dag. Hver lille forandring kan være så liten, men summen over mange år kan bli så stor.

Svarthjort-billene bor i skog med mye døde trær. (Foto: Jiri Prochazka / Shutterstock / NTB scanpix)

Vi vet egentlig ikke helt hvordan det går med insektene i Norge. Vi har ikke vært flinke nok til å telle insektene våre.

Men vi vet at en god del arter ikke har så mange levesteder i Norge som de antageligvis har hatt før.

Det er blitt mindre plass til slåttehumle og rødknappsandbie, fordi vi ikke dyrker de små jordlappene som før, med slått av gress og husdyr på beite. Derfor har vi færre blomsterenger.

Det er blitt færre levesteder for billene huldresmeller og svarthjort fordi det er blitt mindre gammel skog med mye døde trær, der billelarvene lever.

Eventyrsmeller, en avlang, svart bille med to oransje prikker på skuldrene, er veldig sjelden fordi de gamle hule eikene den lever i er så sjeldne.

Og den vakre, blå sommerfuglen klippeblåvinge finnes bare i noen få åpne områder langs kysten helt sør i Norge, der det ennå ikke er bygd hytter.

Klippeblåvinge-hannen er blå på oversiden. (Foto: Tiberiu Sahlean / Shutterstock / NTB scanpix)

Det er ikke alle insekter det har blitt færre av, men dessverre gjelder det ganske mange. For mange, mener jeg.

Jeg tror vi burde ta bedre vare på de insektene vi ennå har her i Norge, både for insektenes skyld, men også for vår egen skyld.

Her kan du lese om hvordan du kan hjelpe insektene våre!

Powered by Labrador CMS