Det finnes ikke noe foto av tåren i rommet. Forskerne har brukt ulike observasjoner til å regne ut at stjernen trolig har denne formen. Her ser du et bilde av hvordan en kunstner ser for seg den tåreformede dvergen.

Denne tåren i verdensrommet varsler at det kommer en kjempeeksplosjon

1500 lysår unna spinner to kjempetunge dverger rundt hverandre i voldsom fart. Det kommer ikke til å ende godt.

En gang i tida sirklet to store stjerner rundt hverandre 1500 lysår unna, i et solsystem som har fått navnet HD265435. Men etter millioner på millioner av år hadde stjernene brukt opp brennstoffet som får dem til å lyse.

Den ene stjernen ble da til en såkalt varm subdverg.

Den andre stjernen, derimot, falt sammen til en hvit dverg.

Hvite dverger er omtrent like store som jordkloden. Men inni dem skal alt stoffet i den digre stjernen få plass. Det betyr at hvite dverger blir helt ufattelig tunge og tette.

Nå sirkler de to dvergene tett rundt hverandre. De bruker under to timer på en runde rundt hverandre. Det er svimlende fort. Husk for eksempel at jorda vår bruker et helt år på å sirkle rundt sola!

Tåreformet dverg

Det er slett ikke uvanlig at stjerner dør og blir til dverger.

Det som derimot er ganske spesielt, er at historien til disse to gamle stjernene slett ikke er over. Noe er nemlig i ferd med å skje der ute.

Da forsker Ingrid Pelisoli og samarbeidspartnerne hennes oppdaget de to dvergene som sirkler rundt hverandre, la de egentlig mest merke den ene: Den varme subdvergen. Den hadde nemlig en helt spesiell form.

Den var tåreformet.

Suger til seg stoff frå subdvergen

De to døde stjernene sirkler så tett at den hvite dvergen suger til seg stoff fra den varme subdvergen. Slik trekker den subdvergen ut i en tåreform!

Kanskje gråter subdvergen litt over sin egen skjebne?

Astronomene har nemlig regnet ut at de to dvergene kommer til å ende i et gigantisk smell.

Supernova

Hvis hvite dverger blir tunge nok, ender de ikke livet som noen dverg. I stedet vil de til slutt eksplodere i et vanvittig smell – en supernova. Etterpå blir det bare støv igjen.

Og hvis forskerne har regnet riktig, er det akkurat dette som kommer til å skje med den hvite dvergen i HD265435-systemet.

Den suger til seg stoff fra subdvergen, og får stadig mer masse. Til slutt vil den ha fått så mye stoff, at den sprenger. Både den hvite dvergen og subdvergen vil forsvinne i den voldsomme supernova-eksplosjonen.

Men dersom du setter deg til med hobby-teleskopet for å få med deg fyrverkeriet, må du nok bli sittende en stund.

Supernovaen vil ikke smelle av før om 70 millioner år, tror forskerne.

Her ser du restene etter en supernova som ble til nettopp ved at en hvit dverg sugde til seg stoff fra en annen stjerne. Nå er det bare en sky av støv igjen. Astronomene kaller skyen G299.

Kilder:

Ingrid Pelisoli er forsker ved Universitetet i Potsdam i Tyskland.

Pelisoli og samarbeidspartnerne hennes har skrevet om funnet sitt i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Astronomy.

Det er også skrevet en pressemelding på engelsk om studien.



Powered by Labrador CMS