Portrett av en edderkopp. Dette er en hoppe-edderkopp som finnes ikke i Norge, men som lever i Thailand.

Hvorfor er noen så redd for edderkopper?

Om du ser en edderkopp på stolen din, skvetter du og skriker? Eller synes du krypet er fint og løfter det forsiktig bort?

Her i Norge har vi ingen giftige edderkopper. Likevel er mange redd for de små dyrene. Andre er livredde for insekter, slanger, trange rom eller høyder.

Er du skikkelig redd, kan det være at du har en fobi.

Frykten er dobbel, ifølge Torkil Berge.

– Ofte er det sånn at man er redd for både edderkoppen og for panikken som kommer i situasjonen. Det er fordi angsten ofte gjør at man mister kontrollen. Det kan være ekstremt ubehagelig, sier Berge.

Han er psykolog på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

Hvorfor har ingen fobi mot biler?

Det vi er redd for, er ikke alltid det som er mest farlig for oss.

– Hvorfor har ikke flere av oss fobi mot for eksempel biler, når de er mer farlige enn edderkopper, særlig for oss her i Norge, spør Berge.

– Jeg har aldri møtt noen som har fobi mot stikkontakter. Det undrer jeg meg over, fordi foreldre forteller gjerne barna sine at det er farlig, ja de kan dø, dersom de stikker en strikkepinne inn i kontakten, sier Berge.

Vi må gå langt tilbake i tid for å finne forklaringen på hvorfor vi får fobier, mener forskere.

De tidligste menneskene overlevde fordi de var redde for giftige slanger og insekter. Så har denne angsten blitt hos menneskene gjennom tidene, selv det ikke lenger er noen god grunn for den.

Angst er vanlig

Å få angst for noe er vanlig. Mange barn kan reagere med angst på mange ulike ting.

Men så opplever vi at høyder eller insekter allikevel ikke er farlige, og dermed utvikler ikke angsten seg til en fobi, ifølge Berge.

Men noen får skremmende erfaringer, som kan forsterke frykten.

Andre igjen får gradvis mer frykt, uten at det er noen spesiell grunn til det.

Om de begynner å holde seg unna det de er redde for, kan det ofte forverre angsten.

Angsten kan trenes vekk

– Vi vet mye om angst og hvordan vi kan behandle den. Hjerneforskning har bidratt med ny kunnskap. Det har også forsøk med dyr. For dyr reagerer med angst slik vi gjør, forklarer Torkil Berge.

Det viktigste er å trene seg på å møte det man frykter.

– Det er ikke nødvendigvis slik at du skal trene på å ikke ha angst, men heller trene på å mestre angsten. Så bør du gjøre det du vil uavhengig av angsten. For eksempel sove i telt selv om det er insekter der, sier Berge.

Før trodde forskerne at angsten kunne forsvinne helt, om du bare ble vant til det du var redd for.

– Nå vet vi at angst er så viktig at den trolig alltid vil lagres i hjernen. Den blir ikke helt borte gjennom treningen, sier Berge.

Slik får du kontroll over fobien

Nå mener forskerne at den mest effektive måten å trene bort angsten, er å lage nye erfaringer med det du frykter.

Om du møter det du er redd for og har kontroll, får du nye erfaringer. Du lærer deg at du kan fikse både situasjonen og angsten.

– Det kalles inhibitorisk læring. Du kan si at det nye mestringsminnet på en måte overskygger og hemmer det gamle fryktminnet, forklarer Berge.

La oss si at du har fobi mot edderkopper. Da vil psykologen spørre deg om hva du tror vil skje om du tar på en edderkopp.

– Så lager vi sammen ulike eksperimenter der vi får testet dette konkret ut. Jo større forskjellen er mellom det du frykter vil skje og det som faktisk skjer, jo større blir læringen. Det blir som en aha-opplevelse, sier Berge.

Så bør du trene i mange ulike sitasjoner, for eksempel både i hagen og kjelleren. Da blir de nye erfaringene dine med edderkopper forskjellige og sterkere.

Det beskytter mot tilbakefall, ifølge psykolog Torkil Berge

Powered by Labrador CMS