Sosiale dyr trenger å være smarte. Trolig har det gjort denne fisken smartere enn de fleste.

Denne fisken kjenner igjen seg selv på bilder, mener forskere

Fisken angrep bildet som ikke var av den selv.

Speiltesten er en kjent test. Den brukes for å finne ut om et dyr kan kjenne seg selv igjen.

Vi mennesker klarer ikke speiltesten før vi er halvannet år gamle, fortalte zoolog Petter Bøckman til forskning.no i 2021.

Derfor tenker forskerne at et dyr som greier speiltesten, er smartere enn et menneske på 1,5 år.

Testen gjøres ved at forskere setter et lite merke på dyrets ansikt. Tanken er at den kjenner igjen seg selv hvis den forsøker å få bort flekken. For eksempel om en fisk gnir seg mot bunnen av akvariet.

Sjimpanser, skjærer og delfiner

Veldig få dyr har fått til speiltesten.

Noen av dyrene som har klart den, regnes for å være de smarteste i verden. Sjimpanser, delfiner og skjærer har greid testen.

Men det finnes bare én fisk som har klart speiltesten.

Det er en pussefisk som på engelsk heter bluestreak cleaner wrasse. Den finnes mange steder i havet. Den kalles pussefisk fordi den spiser parasitter og død hud fra andre fisk.

Lever av kundene

Det er ikke helt tilfeldig at forskerne plukket ut akkurat denne fisken til speiltesten. Pussefiskene er nemlig sammen med veldig mange andre fiskearter.

Og dyr som har mye kontakt med andre dyr, er ofte kjent for å være smarte.

Det er vinn-vinn for pussefisken og pussefiskens kunder, som vi kan kalle dem. Kundefiskene får parasittene nappet bort og huden deres blir friskere.

Og pussefiskene får noe å spise. Om kundefiskene blir fornøyde, kommer de tilbake.

Neida, den blir ikke spist. Pussefisken renser munnen til en større fisk. Da er det lurt å ha et godt forhold til hverandre.

Fikk se fire bilder

I den nye studien tok forskerne det et steg videre. De ville finne ut om pussefiskene kunne kjenne igjen seg selv på bilder.

Fiskene fikk se fire ulike bilder. Ett var et bilde av dem selv. Et annet bilde var av en annen fisk av samme art.

På et tredje bilde hadde forskerne redigert inn ansiktet til pussefisken på en annen fisk sin kropp.

Pussefisken kan være aggressiv mot andre, fremmede pussefisk. Den forsøkte å angripe bildene med de fremmede pussefiskene.

Den lot begge bildene med sitt eget ansikt være i fred.

Forsøkte å gni vekk parasitten

Det tyder på at fisken klarer å kjenne igjen sitt eget ansikt. Eller kunne det være at den bare så at noe var kjent – at det kunne være en venn?

Forskerne testet det også. Derfor gjorde de som i den vanlige speiltesten og tegnet inn en flekk som lignet på en parasitt på fiskens hals.

Seks av de åtte fiskene forsøkte å gni parasitten av. Forskere forsøkte det samme med en flekk som ikke så ut som en parasitt.

Da virket fiskene til å ikke bry seg.

Du kan lese mer om denne beståtte speiltesten på forskning.no.

Her speiler pussefisken seg – og skjønner trolig at den ser seg selv.

Skeptisk forsker mente vi ikke kan være sikre

Det samme gjaldt da forskerne viste dem et bilde av en kjent pussefisk med parasitt. De forsøkte ikke å gni den bort når det ikke var dem selv.

Men forskeren Gordon Gallup sier til National Geographic at han var skeptisk. Han hadde ikke vært med på arbeidet med studien.

Det kan hende at den ikke egentlig forsøker å klø parasitten av seg selv. Kanskje trodde den at fisken i speilet er en annen. Og at kløingen er det en måte å fortelle den at den har noe på seg som den bør klø vekk, mente han.

Uansett imponerer fisk oss stadig mer. I 2022 skrev vi på ung.forskning.no at fisk trolig bruker lyder for å snakke sammen. Litt på samme måte som mennesker.

Kilder:

Powered by Labrador CMS