De som hadde spilt mye spill som barn, var skarpere i hjernen da de var 70 år, viser en ny studie.

Spill kan være bra for hjernen

Har du og familien hentet fram kortstokk og brettspill, nå som koronaviruset gjør at alle må være hjemme? Det kan du kanskje bli glad for om 60 år.

Det er trist, men sant: Når vi blir eldre, kan hjernen bli sløvere. Litt etter litt blir vi dårligere til å tenke og huske.

Men nå kommer forskere med noen gode nyheter: Det kan hende at morsomme ting du gjør i dag, kan beskytte hjernen din når du blir gammel.

Folk som spilte mye spill da de var barn, var nemlig bedre til å tenke da de var over 70.

Spilte kort og brettspill

Tusen 11-åringer i Skottland ble med i studien for mer enn sytti år siden.

Barna gjorde ulike tester som målte hukommelsen og evnen til å tenke. Dessuten svarte barna på mange spørsmål, blant annet spørsmål om hvor ofte de spilte spill.

Siden dette var på 1940-tallet, handlet det så klart ikke om dataspill. Den gangen spilte de i stedet kort og sjakk, eller løste kryssord. De spilte også brettspill, som ludo, monopol og backgammon.

De som hadde spilt spill, tenkte bedre

Etter de første undersøkelsene gikk det mange tiår.

Men så, da deltagerne i studien var blitt 70 år, bestemte to andre forskere seg for å undersøke dem igjen.

Forskerne heter Drew Altschul og Ian Deary. De kontaktet de gamle deltagerne, og ga dem tester som målte hukommelse og evne til å tenke.

Da viste det seg at de som hadde spilt mest spill da de var 11 år, hadde skarpere hjerner enn de som ikke hadde spilt spill.

Men studien viste også at det aldri er for sent å begynne å spille.

Forskerne gjorde nemlig også undersøkelser da deltagerne var 73, 75 og 79 år gamle. Da så de at deltagerne som begynte å spille mer i 70-årene, holdt seg bedre i hodet.

Betyr dette at spill faktisk kan beskytte hjernen?

Kan ikke være sikker

Vi kan ikke være helt sikre, advarer forskerne.

Det finnes flere andre undersøkelser som viser at de som spiller spill, ofte er bedre til å huske og tenke. Kanskje gir spillene hjerne-trening, fordi man må huske regler og legge smarte planer?

Men det er veldig vanskelig å bevise at spillene er årsaken til at noen eldre holder seg skarpere i hodet. Det kan jo også hende at de har en annen egenskap, som både får dem til å like spill og å beholde tankekraften i alderdommen.

Heldigvis finnes det en annen god grunn til å hente fra kortstokk og brettspill:

Det er gøy!

Kilder:

Powered by Labrador CMS