Artikkelen og julekalenderen er laget av universitetet i Stavanger.

Nå er det joulekalender-tid igjen!

Neida, det er ikke en skrivefeil: i år har julekalenderen til Universitetet i Stavanger fått et bittelitt nytt navn, nemlig Joulekalenderen.

– Det er så mye energi i årets julekalender at vi måtte døpe den om til joulekalender, sier Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet ved Universitetet i Stavanger.

«Joule» er et mål på energi, og ordet uttales jul på norsk.

Inge lager julekalenderen sammen med professor Magnes Sydnes, og det er syvende desember på rad de gjør kjemi- og fysikkeksperimentene.

– Vi får stadig tilbakemelding fra skoler rundt i landet som bruker lukene som utgangspunkt til læring av kjemi og fysikk, sier Inge.

– Vi håper at lukene viser hvor morsomt det er å forstå kjemien som ligger bak hvert eksperiment. Og så ønsker vi å stimulere barn og unge, og kanskje de ikke fullt så unge, til å bli interessert i fysikk og kjemi.

Inge mener at folk i Norge bør forstå mer kjemi.

Eksperimenter

Også i år blir det en blanding av eksperimenter. Noen av dem kan du gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer. Andre eksperimenter bør kun utføres på lab med gode regler om sikkerhet.

- Ofte lærer vi mer fra et mislykket forsøk. Eksperimenter er helt nødvendige for vår forståelse av omverdenen.

– I tillegg til at eksperimentene øker forståelsen for naturfaget, er de selvsagt med på å motivere, øke gleden og utvikle kreativiteten, sier Inge.

Nå også på TikTok

Det blir nye luker å glede seg til fra 1. desember fram til julaften, publisert på uis.no, forskning.no, Facebook og i år også på TikTok.

– Det gleder vi oss til! Vi tror energinivået vårt og formatet matcher målgruppa og kanalen her, sier Inge et smil.

Hvem har laget julekalenderen?

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter og forskningsinstitutter jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler og videoer som her.

Powered by Labrador CMS