Luke 16: Stålullbrann!

Her får du en kjapp forklaring på hvorfor du ikke skal slenge et batteri oppi roteskuffen.

Vær forsiktig med hvor du lagrer batterier og stålull!

Du trenger:

  • Vernehansker og vernebriller
  • Stålull uten såpe
  • Et 4,5 v batteri

Oppskrift:

  1. Ta på vernehansker og vernebriller
  2. Dra litt i stålullen slik at den blir løsere pakket
  3. Hold stålullen inntil polene på batteriet
  4. Det begynner straks å gnistre og brenne!

Den elektriske motstanden i en leder er avhengig av tverrsnittet. Jo tynnere leder, jo større er motstanden. Metalltrådene i stålullen er så tynne at motstanden utvikler så mye varme at den begynner å brenne. Vær forsiktig med hvor du lagrer batterier og stålull!

Om UiS  Joulekalender  2021: 

Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk. Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer.

Om artikkelen:

Artikkelen og videoen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS