Nattbilde i grått og sort av en svært bred kanal med vann. To løver synes som små hvite prikker langt ute i vannet.
De lyse prikkene i vannet er løvene Jacob og Tibu. Vil de klare å nå bredden langt borte? Opptaket av løvene er gjort om natten med varmekamera.

Her setter de to løvene en livsfarlig rekord

Hvorfor svømmer de så langt i vann fylt av krokodiller og flodhester?

Publisert

Egentlig er det et under at løven Jacob i det hele tatt lever.

Denne ti år gamle hannløven er blitt revet opp av hornene til en bøffel. Dessuten er han nesten blitt drept av mennesker flere ganger. En gang ble hele familien hans forgiftet, og en annen gang havnet Jacob i fella til krypskyttere. I et tredje møte ble han fryktelig skadet.

Løven tråkket på en fotsaks – et fælt fangstredskap av metall som klapper sammen rundt beinet til dyret. Dette førte til at han mistet den ene bakfoten.

Men Jacob gir seg ikke.

Den 1. februar i år la han og broren Tibu ut på en legendarisk svømmetur, forteller forskeren Alexander Braczkowski. Han og samarbeidspartnerne klarte å fange hendelsen på film, ved hjelp av en drone med et varmekamera.

Mørkt nattbilde av en hannløve, sett fra siden. Den nederste delen av ene bakfoten er borte.
Jacob mistet den ene bakfoten da den gikk i en dyresaks. Likevel har den altså overlevd.

Svømmetur i mørket

Midt på natta labbet brødrene ut i vannet i Kazingakanalen i Uganda, og så svømte de hele veien til den andre siden. Svømmeturen var på svimlende 1,5 kilometer.

Det er mye lenger enn forskere vanligvis har sett løver svømme: Typisk fra 10 til 100 meter.

En slik kjempelang svømmetur er ikke bare slitsom. Den er livsfarlig.

For i Kazingakanalen vrimler det av aggressive flodhester og digre nilkrokodiller. I vannet er løvene sårbare og kan bli drept av begge disse dyrene.

Løvinner

Men jammen gikk det bra denne gangen også. Jacob og Tibu kom seg helskinnet over til den andre bredden.

Men hvorfor i all verden tok brødrene den enorme risikoen?

Forskerne tror det handler om damer. Det er få ledige løvinner i området der Jacob og Tibu bor. Og brødrene er slett ikke de eneste hannene. 

Mørkt nattbilde av bredden av en kanal. Løvene synes som to prikker i vannet. Bak dem er en annen, svakere prikk.
Løvene måtte avbryte det første forsøket på å krysse kanalen. Noe forfulgte dem, og brødrene snudde og svømte i land igjen. Men senere klarte de å komme over hele kanalen.

Turte ikke ta brua

I dagene før 1. februar hadde de slåss med to andre grupper av hanner, for å få sjans på løvinner i nærheten. Men Jacob og Tibu tapte begge gangene.

Forskerne tror brødrene rett og slett ville søke lykken på andre siden av Kazinga-kanalen. Det finnes også en bru over den brede kanalen. Men der ferdes det mange mennesker. Dermed valgte løvene vannet i stedet.

– Jacob og Tibus store svømmetur er et viktig eksempel på at noen av våre mest elskede dyrearter må gjøre tøffe valg bare for å finne levesteder og maker i en menneskedominert verden, sier Braczkowski.

Jacob og Tibu i god behold etter den rekordlange svømmeturen.
Jacob og Tibu i god behold etter den rekordlange svømmeturen.

Kilder:

  • Alexander Braczkowski er forsker ved Griffith University i Australia.
  • Han og samarbeidspartnerne har skrevet om observasjonene sine i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Ecology and Evolution.
  • Griffith University har også lagt ut en pressemelding om saken. 
Powered by Labrador CMS