Eggene og hvetemelet er merket med «Best før:». Kjøttet er merket med «Siste forbruksdag:». Egg kan du ofte spiste lenge etter datomerkingen. Mel er holdbart i flere år, om det oppbevares fuktfritt. Kjøttdeig bør du være forsiktig med å spise etter at datoen er passert.
Eggene og hvetemelet er merket med «Best før:». Kjøttet er merket med «Siste forbruksdag:». Egg kan du ofte spiste lenge etter datomerkingen. Mel er holdbart i flere år, om det oppbevares fuktfritt. Kjøttdeig bør du være forsiktig med å spise etter at datoen er passert.

Er det farlig å spise mat som har gått ut på dato?

Vi kaster altfor mye mat. Folk bør lukte mer på maten før de kaster den i søpla, mener matforskere.

I Norge kaster vi flere tusen tonn med mat hvert år. Aller mest blir kastet hjemme hos oss selv.

Mye av dette er helt fin mat.

I de siste årene har de som produserer mat forsøkt å gjøre noe med all denne sløsingen. De har endret merkingen på mange av varene i butikken.

På matvarer som tåler det står det ikke lenger «Siste forbruksdag». Det står «Best før».

Du vil merke det

Når det står «Best før», betyr det at du ikke behøver å kaste maten når den har gått ut på dato. Det betyr bare at de som lager maten, ikke kan garantere at maten er like god som den var før denne datoen.

Men stort sett smaker den like godt.

Ole Jørgen Hanssen på NMBU forsker på mat. Han mener vi bør se på maten, lukte på den eller smake på den. For spiser du «Best før»-mat som er blitt dårlig, så vil du nesten helt sikkert merke at den enten ikke ser bra ut, lukter bra eller smaker bra. Og du vil merke det lenge før maten blir farlig å spise, mener han.

Yoghurt kan holde seg lenge

Meieriprodukter som yoghurt holder seg i flere uker etter at datostemplingen. Er den eller melken sur, blir du ikke syk av å få den i munnen.

Ost kan også vanligvis spises etter «Best før»-datoen. Men er det kommet mugg på en myk ost, bør den kastes.

Sukker, mel og pasta kan være bra i flere år etter at datoen har gått ut.

Noe bør du være mer forsiktig med

Men selvsagt går det en grense et sted, sier forsker Hanne Møller fra Østfoldforskning.

Lyst kjøtt som kylling må du være forsiktig med. Det samme gjelder kjøttdeig, kjøttpålegg, pølser og fersk fisk. Derfor er disse matvarene merket med «Siste forbruksdag».

Muggent brød skal du kaste.

Rødt kjøtt som har blitt slimete og lukter surt, bør også kastes.

Det aller farligste

Det skumleste du kan gjøre på kjøkkenet er noe helt annet enn å spise mat som har gått ut på dato og som fortsatt smaker helt greit.

Det matforskerne er mest redd for er at vi lager for store porsjoner med varm mat og ikke får den raskt i kjøleskapet. Da kan svært farlige bakterier begynne å vokse.

Det gjelder blant annet pasta og ris. Disse matvarene må aldri stå på kjøkkenbenken til neste dag. Når de har kjølnet og har dampet av seg, må de rett inn i kjøleskapet.

Kilde:

Powered by Labrador CMS