Meslinger gir deg høy feber og utslett på kroppen. Men sykdommen kan også få immunforsvaret ditt til å glemme.
Meslinger gir deg høy feber og utslett på kroppen. Men sykdommen kan også få immunforsvaret ditt til å glemme.

Meslinger får kroppen til å glemme hvordan den skal forsvare seg

Kroppen din kan huske sykdommer du har hatt, slik at du ikke får dem igjen. Men meslinger får kroppen til å miste hukommelsen.

Kroppen din er som en borg.

Huden er som en sterk mur som holder inntrengere ute. Og i blodet ditt finnes hvite blodceller. De er som krigere. De hvite blodcellene er stadig på leting etter virus eller bakterier som har kommet seg inn i kroppen. Finner de en slik inntrenger, går de til angrep.

Dessuten kan noen av de hvite blodcellene huske. Hvis de har vært med på å kjempe mot et virus eller en bakterie, kan cellen huske akkurat denne inntrengeren. Det er derfor du blir immun mot mange sykdommer.

Kjenner igjen sykdommer

Å være immun betyr at du ikke kan få sykdommen igjen.

Har du for eksempel hatt vannkopper, får du det ikke en gang til. Selv ikke om du er sammen med noen som er smittsom. Huskecellene dine kjenner igjen vannkopp-viruset med en gang, og kroppen kverker det før du blir syk.

Det er faktisk huskecellene som gjør at det går an å lage vaksiner.

En vaksine er rett og slett ødelagte virus eller bakterier. De kan ikke skade kroppen, men huskecellene finner dem. De lærer seg hvordan viruset eller bakterien ser ut. Hvis du blir smittet senere, vil huskecellene oppdage det. Du blir altså immun, uten at du måtte ha sykdommen først.

Men nå har to grupper av forskere oppdaget noe rart og litt skummelt om huskecellene.

Meslinger får huskecellene til å glemme

Det handler om sykdommen meslinger. Det er en barnesykdom som gir høy feber og masse røde prikker på kroppen.

Men sykdommen gjør deg ikke bare dårlig, ifølge forskerne. Meslingene kan også få huskecellene til å glemme mange av sykdommene du har hatt og vaksinene du har tatt. Det betyr at du kan få disse sykdommene på nytt.

I verste fall blir du like forsvarsløs som du var da du var baby.

Færre ble syke og døde etter vaksine

Selv om dette høres litt vilt ut, ble ikke forskerne så overrasket. Dette stemmer nemlig med noe mange leger og forskere vet fra før:

De som har hatt meslinger, har ofte lettere for å få andre sykdommer i årene etterpå.

Forskerne merket dette ekstra godt da de begynte å gi alle barn mesling-vaksiner, for nesten 50 år siden.

For plutselig var det ikke bare mye færre barn som fikk meslinger. De vaksinerte barna ble også sjeldnere syke av andre sykdommer. Og det var færre barn som døde av smittsomme sykdommer.

Forskerne tenkte at mesling-vaksinen på en eller annen måte beskyttet mot mange sykdommer. Men de visste ikke hvordan. Det har vi altså kanskje fått svar på i dag:

Kanskje er det fordi vaksinen hindrer meslingene i å ødelegge hukommelsescellene.

Viktig vaksine

Forskerne mener den nye kunnskapen viser hvor viktig det er å ta mesling-vaksine, eller MMR-vaksinen som den kalles i dag. MMR-vaksinen beskytter mot meslinger og to andre sykdommer.

– MMR kan være den viktigste vaksinen du tar, sier professor Anne Spurkland fra Universitetet i Oslo. Hun har ikke vært med på studien, men kan mye om meslinger.

Nesten alle barn i Norge får vaksinen når de er småbarn, og en gang til på slutten av barneskolen.

Men ikke alle barn kan ta den. Noen er allergiske for vaksinen eller de har sykdommer som gjør at det ikke er trygt å ta den. Men heldigvis kan alle de andre barna være med på å beskytte dem.

For når nesten alle tar vaksinen, blir det veldig få igjen som blir syke og sprer mesling-smitte. Da blir livet også mye tryggere for uvaksinerte barn.

Kilder:

Powered by Labrador CMS