Netflix og chill er ikke bare forbeholdt mennesker. (Foto: Eric Gevaert / Shutterstock / NTB scanpix)

Sjimpanser ble bedre venner da de så på film sammen

Det er ikke bare vi mennesker som knytter bånd når vi gjør noe sammen

Det første problemet forskerne hadde var å få apene til å se på tv.

Men det gikk bra, de fikk appelsinjuice i belønning for å sitte stille. Forskerne brukte blikksporing, der de følger øyebevegelsene til sjimpansene for å sjekke at de fulgte med på filmen.

Det var forskere fra Instituttet for psykologi og nevrovitenskap ved Duke University i USA som har sett på sosiale bånd og tv-titting hos aper.

De gjorde to forsøk.

Mer sosiale etter filmen

I det første forsøket deltok nitten sjimpanser og syv bonobo-aper. Hver av dem ble satt sammen med et menneske de ikke kjente fra før. Så startet filmen som handlet om unge sjimpanser som leker.

Mennesket så noen ganger på filmen sammen med apen, andre ganger ikke.

Resultatet viste at sjimpansene og bonobo-apene ble sosiale med mennesket raskere, dersom de så på filmen sammen først.

Felles erfaringer gjør oss mer sosiale

I det andre forsøket var det bare sjimpanser som deltok. De ble delt inn i par og så film sammen.

Virkningen var den samme: etterpå brukte sjimpansene mer tid sammen og de gjorde sosiale handlinger som å stryke på hverandre.

Forskerne ville sjekke om det helt grunnleggende ved menneskelig sosialisering også gjelder for store aper. For tidligere forskning har antydet at det bare er mennesker som har kapasitet til å gjøre felles erfaringer.

Funnene kaster et nytt lys på hvordan store aper er sosiale.

De er sosiale med hverandre som vi mennesker er og blir bedre kjent gjennom å gjøre ting sammen, uttalte forskerne til avisa The Independent.

Kilde:

Wouter Wolf & Michael Tomasello: Visually attending to a video together facilitates great ape social closeness. The Royal Society Publishing. Publisert 17. Juli 2019. Dei: https://doi.org/10.1098/rspb.2019.0488

Powered by Labrador CMS