Bestanden av hjortelusfluer har sannsynligvis nådd sin grense på Østlandet og på Sørlandet. Nå kan den komme til Vestlandet og til Trøndelag, tror forsker.
Bestanden av hjortelusfluer har sannsynligvis nådd sin grense på Østlandet og på Sørlandet. Nå kan den komme til Vestlandet og til Trøndelag, tror forsker.

Flere i Norge kan bli plaget av hjortelusflua

Har du opplevd at noe kravler i hodebunnen din på kvelden etter at du har vært på tur i skogen? Nå er hjortelusflua tilbake i naturen.

Denne flua som ligner på en edderkopp dukker opp på sensommeren hvert år. Den er fryktelig irriterende. Den kravler rundt i håret og er vanskelig å få has på.

Til nå har det først og fremst vært de som bor på Sørlandet og Østlandet som har vært plaget av denne flua. Den har spredd seg med rådyr fra Skåne i Sør-Sverige.

Men dette kan endre seg.

Vestlandet og Trøndelag?

Nå lurer forskerne på om den kanskje også vil komme over fjellet til Vestlandet. Da kan de mange hjortedyrene som lever der, få en ubehagelig overraskelse.

Det har også blitt oppdaget at en stamme med hjortelusfluer fra Finland er på vei vestover.

Før eller senere vil fluene nok ta turen til Trøndelag og alle elgene som bor der, mener Preben Skrede Ottesen. Han er forsker på Folkehelseinstituttet og kan mye om denne flua og andre skadedyr.

Flua som kommer østfra er enda mer robust, eller seiglivet, enn den vi har hatt her i landet til nå, mener han.

En elg hadde 10 000 fluer på seg

Dette er ikke godt nytt for oss mennesker. Men det er først og fremst hjortedyra som får merke den.

Hjortelusflua kan stikke deg hvis den er veldig sulten. Men du er ikke førstevalget. Den vil helst havne på en elg, et rådyr eller en hjort. Der vil den sitte og suge blod som den trenger for å få barn.

Ottesen tror at for eksempel elgen kan være veldig plaget av den. På det meste kan en elg ha 10 000 hjortelusfluer på seg.

Kan klø

Hjortelusflue ikke farlig for oss mennesker, forteller forskeren.

Blir du stukket, vil du knapt kjenner det. Men stikket kan klø. Noen ganger kan det klø lenge.

Hvorfor vi klør, vet ikke forskerne helt. Det kan være fordi den har med seg en bakterie som irriterer huden vår.

Ötzi hadde hjortelusflue

Den edderkopplignende flua ble observert i Norge første gang i 1983. Men den er ikke ny i Europa.

Steinaldermannen Ötzi, som ble funnet halvt innefrosset i en isbre i Alpene i 1991, hadde fire ulike hjortelusfluer på seg. Han hadde trolig fått dem på seg da han vandret gjennom skogsområder fra lavlandet til høyfjellet.

Powered by Labrador CMS