Skjuler det seg en stor vulkan på Mars som tidligere har vært oversett?

Forskere kan ha funnet en diger, skjult vulkan på Mars

Det trengs fortsatt bedre bevis, mener andre. 

Forskere mener å ha oppdaget en vulkan på Mars som er 450 kilometer bred og høyere enn Mount Everest, verdens høyeste fjell. 

Det skriver blant andre National Geographic

Vulkanen befinner seg nær ekvator på midten av Mars ved grensen til et område som kalles Noctis Labyrinthus. Det betyr nattens labyrint. Landskapet der har dype kløfter som kan minne om en labyrint. 

Vulkanen ble ikke oppdaget tidligere fordi mye av den er slitt vekk. Høye platåer og dype kløfter står igjen. Forskere mener disse formene i landskapet er restene av en gammel vulkan.

De har gitt vulkanen det foreløpige navnet Noctis Mons

Den røde ringen viser hvor forskerne tror det befinner seg en nyoppdaget vulkan. Pilene til venstre peker på tre andre store vulkaner.

Gammel vulkan

Det er forskere i SETI-instituttet som mener å ha funnet vulkanen. SETI-instituttet jobber med søk etter liv utenfor jorden. 

Den nye forskningen ble presentert på en konferanse i Texas i USA nylig. 

Forskerne mener vulkanen er gammel og at den har vært aktiv i lang tid, blant annet på grunn av at den er veldig stor. 

Det ser også ut til å være rester av en isbre nær foten av vulkanen, ifølge en artikkel fra SETI. Forskerne mener at området vil være en interessant plass å utforske i fremtidige oppdrag på Mars. 

Vulkaner på Mars

    • Mars har mange store vulkaner som ikke lenger er aktive. 
    • Den største vulkanen heter Olympus Mons og er trolig solsystemets største fjell. 
  • Sporene etter vulkanutbrudd er gamle. De fleste skjedde for milliarder eller millioner av år siden.
  • Det kan ha vært aktive vulkaner på Mars for «bare» to millioner år siden, og kanskje i enda nyere tid. 
  • Kilder: SNL og sak hos ung.forskning.no

Verdt å studere mer

Noen er fremdeles skeptiske til at formene i Mars-landskapet er rester av en vulkan. 

Rosaly Lopes, som deltok på konferansen, sa til National Geographic at det forskerne presenterte var interessant, men ikke helt overbevisende.  

Området er sterkt nedslitt, kommenterte hun. 

– Men jeg tror de fleste av oss fortsatt synes det er en interessant idé og verdig mer studier, sa Lopes, som er planetforsker ved NASA's Jet Propulsion Laboratory. 

Ringene markerer den tidligere utbredelsen til vulkanen.

Oppdaget spor etter isbre

Forskerne presenterte bevis for at det har vært en isbre i det samme området i fjor. Salt ligger oppå det som en gang var en isbre. Det er mulig at det fremdeles finnes rester av is igjen under bakken.

Studien tydet på at Mars har hatt is for ikke så veldig lenge siden, også nær ekvator. 

Forskerne brukte bilder tatt av romsonder som går i bane rundt Mars for å studere restene av isbreen. Da oppdaget de størknet lava i området. Hvor kom lavaen fra? 

– Vi begynte å se nøye på landskapet, sier Pascal Lee, som ledet studien til CNN

– Da vi undersøkte de høye punktene i denne regionen, la vi merke til at de dannet en bue.

Denne buen ser ut til å være restene av en skjoldvulkan, mener forskerne. Det er en vulkan som er formet litt som et fjell, med svakt skrående sider. Det finnes også slike vulkaner på jorden. 

Vil ha mer informasjon

Forskere som CNN har snakket med synes forslaget om en vulkan i området er spennende. De ville ikke blitt overrasket om det viser seg å være en vulkan der.

Men de ønsker mer informasjon og bedre bevis. Forskningen er ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift enda. 

Dersom det viser seg å være en gammel vulkan i området, er dette et veldig spennende sted å utforske på Mars i fremtiden, mener lederen av studien, Pascal Lee. 

– Det er en eldgammel vulkan som er så dypt nedslitt at du kan vandre, kjøre eller fly gjennom den for å undersøke,  ta prøver og datere forskjellige deler av dens indre. Slik kan man studere Mars sin utvikling gjennom tiden.

Det ser ut til å ha vært varme, vann og is i området, noe som gjør det til et interessant sted for å lete etter liv, mener Lee. Kanskje fantes det noen slags mikroorganismer der?

Powered by Labrador CMS