Marit O. Mamre forsker på boligmarkedet og hva som bestemmer hvor mye en leilighet eller hus koster.
Marit O. Mamre forsker på boligmarkedet og hva som bestemmer hvor mye en leilighet eller hus koster.

Hun forsker på hvordan det kan bli lettere for unge å kjøpe sitt første hjem

Alle trenger et sted å bo, men ikke alle har råd til å kjøpe leilighet. Det vil Marit O. Mamre gjøre noe med.

Da Mari begynte å studere, var det finanskrise. Den var like skummel som koronakrisen, synes hun.

Finanskrisen var for ti år siden. Da mistet mange mennesker hjemmene og sparepengene sine. De klarte ikke å betale gjelden sin til banken. Boligene var plutselig ikke verd så mye lenger.

Da boligprisene gikk ned, sluttet mange å bruke penger på ferier og andre ting. Og da ble krisen enda verre.

– Det er så mye vi ikke vet om boligmarkedet. Jeg vil finne ut hva som blir farlig i tider med krise, sier Mari O. Mamre.

– Derfor forsker jeg på unges muligheter til å kjøpe leilighet, forteller hun.

Les mer om Maris forskning på NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet:

Hva prøver du å finne ut i forskningen din?

Jeg forsker på boligmarkedet. Jeg vil finne ut hva som kan gjøre det lettere for unge mennesker å kjøpe egen bolig når de har lyst til det. Alle trenger jo et sted å bo.

Dessverre er det blitt vanskelig for mange unge personer i 20- og 30-årene å kjøpe bolig. Det er særlig vanskelig i byer.

Men noen ganger blir vi lurt av prisene på leiligheter og hus. Det kan se ut som prisene stiger, men så har folk kanskje betalt mer fordi boligene er pusset opp og har blitt ekstra fine.

Hva gjør du når du forsker på boligmarkedet?

Jeg bruker kunstig intelligens for å undersøke boligmarkedet. Det ligner på teknologien som brukes i roboter. Datamaskinen søker etter informasjon i annonser for hus og leiligheter. Etterpå må jeg undersøke informasjonen nøye, for å være sikker på at maskinen ikke tar feil.

Så bygger jeg modeller, som er et bilde av virkeligheten.

Modellen er et også dataprogram, der jeg legger inn informasjonen fra søket i boligmarkedet. Men det må mer informasjon til, så jeg setter inn data om økonomien til folk i Norge, hvilke boliger som finnes, hva prisene er og hvem som er kjøpere. Jeg finner ut hvor mange unge som får kjøpt bolig og hva de venter seg av fremtiden.

Jeg vil gjøre modellene mine så gode som mulige, slik at de kan si noe om virkeligheten.

Da kan jeg forklare hvorfor noen unge ikke har råd til å kjøpe leilighet. Er det fordi prisen er for høy eller er det fordi banken ikke vil låne dem penger? Eller kanskje de bare vil vente til de blir eldre?

Jeg håper at kunnskapen om boligmarkedet kan gjøre det enklere for unge å kjøpe bolig. I tillegg kan politikerne og bankene finne fram til gode planer som kan hjelpe unge å kjøpe sitt første hjem.

Hva pleier folk å spørre om når du forteller hva du forsker på?

Veldig mange jeg snakker med har kjøpt seg en bolig – eller de skal gjøre det.

Mange har opplevd å tjene mye penger på en leilighet, mens andre har tapt penger på sin. Noen skal kjøpe sitt første hjem, og er redde for å miste alle sparepengene sine.

Da spør de om hva jeg tror om boligprisene. Vil prisene stige eller falle?

Noen ganger får jeg telefoner fra folk som har lyst til å kjøpe en bestemt leilighet. De spør meg om hva boligen er verdt.

Det er ikke alltid så lett å gi gode svar på det, men da snakker vi ofte sammen om boligen, risikoen for nye kriser, og om det er mange som vil kjøpe og selge bolig fremover.

Powered by Labrador CMS