Det generelle rådet er at vi ikke skal klemme og presse for mye på kvisene.

Hvorfor liker noen å se på kviser som poppes?

Spør en forsker: Videoer av puss som klemmes ut av kviser er sett flere millioner ganger, men hvorfor liker vi det?

Er du en av dem som bare må se videoer av kviser som klemmes?

Eller kanskje du følger verdens mest kjente kviseklemmer doktor Sandra Lee - eller doktor Pimplepopper som hun er mest kjent som.

Lee har nå over syv millioner abonnenter på sin Youtube-kanal. Der deler hun videoer av store kviser og hudormer som poppes.

Men hvorfor liker folk å se på slike videoer?

Som en spennende film

– Det er jo litt spennende. Man kan sammenligne det med å se på spenningsfilm. Vi trykker, så sprekker det. Det er ekkelt, men du er ikke med på det selv, og du har kontroll over situasjonen, sier Jon Anders Halvorsen.

Han er hudlege på legesenteret Best helse i Oslo og på tjenesten Askin.no. Halvorsen har også forsket på kviser, og han har skrevet boken «Huden er guden».

– Jeg tror mange kan oppleve et kick når du klikker på videoen, og så spruter det ut noe som er ekkelt, men likevel litt fascinerende. Det kan gi et adrenalinkick, som jeg tror er grunnen til at mange velger å se på det, sier Halvorsen.

Det som klemmes ut av kvisene, er ofte puss. Halvorsen tror at mange opplever det som tilfredsstillende å se at noe sykdomslignende blir fjernet fra kroppen.

Vil være ren

– Huden kan oppleves som renere og friskere når kvisene er klemt ut. Vi mennesker forbinder det som er rent med å være frisk. Mens det som er skittent, forbindes med sykdom, forklarer hudlegen.

En kvise må ikke være betent. Men vi kobler ofte puss med infeksjon, og det ønsker vi å kvitte oss med.

– Dette kan henge sammen med et ønske om renhet, det å være velstelt og luktfri. Det er et grunnleggende behov som ligger i oss, sier Halvorsen.

Han mener at vi mennesker alltid vil søke etter det rene og skjønne, som er idealer for oss.

Kontroll over eget utseende

Men det finnes også en annen side ved dette, sier hudlegen. Og det er ønsket om kontroll over eget utseende. Dette gjelder særlig de som klemmer på sine egne kviser.

– Mange kan føle de har kontroll over eget utseende ved å klemme ut pusset i kvisene, og på en måte fjerne det.

Som hudlege opplever Halvorsen at selv de minste forandringer i huden kan skape problemer for folk.

– Det er noen som er veldig følsomme på små forandringer i huden. Og de plukker og klemmer ofte for mye på kviser, forklarer han.

Det generelle rådet er at vi ikke skal klemme og presse for mye på kvisene.

– Det aller beste er å la det gå sin gang helt av seg selv. Slik blir det minst mulig arr og irritasjon i huden, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS