Julekalender luke 16:
Snurre egg

I denne episoden prøver Markus og Eirik å få eit egg til å reise seg på høgkant

Her kan du se videoen på YouTube.

Hele julekalenderen finner du her.

Du trenger:

- Et konkavt speil eller en metallplate.

- Et ellipseformet metallegg, hvor forholdet mellom den korte- og den lange radiusen er det gyldne snitt (phi): φ = 1,618.

Hva skjer:

Når du snurrer ellipsoiden fort rundt, vil den først snurre veldig raskt før den reiser den seg på høykant! Det konkave speilet hindrer at egget snurrer seg vekk. I tillegg reduserer det friksjonen, slik at egget kan snurre lenge. Denne ellipsoiden er oppfunnet av astrofysikeren Kenneth Brecher, og kan kjøpes i flere nettbutikker som selger fysikkutstyr.

Dersom du vil prøve noe tilsvarende kan du ta to egg: ett hardkokt og ett rått egg. Prøv å snurre dem fort rundt! Du vil da se at bare det hardkokte egget vil reise seg på høykant, og ikke det råe egget.

Et annet triks du kan gjøre med de samme eggene, er å finne ut hvilket som er kokt- og hvilket som er rått. Start med å snurre ett egg om gangen. Berør egget veldig kortvarig mens det snurrer. Dersom egget stopper ved berøring, er det kokt. Dersom det fortsetter å snurre, er det rått. Det skyldes at væsken i egget fortsetter å snurre.

Om julekalenderen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS