Barna i sjetteklasse på Prestrud skole var de første som fikk åpne UNG.forskning.no i dag. (Foto: Ingrid Schou)
Barna i sjetteklasse på Prestrud skole var de første som fikk åpne UNG.forskning.no i dag. (Foto: Ingrid Schou)

Elever i Hamar åpnet UNG.forskning.no

Noen elever likte best dinosaurene, andre ville lese om hva som skjer med isbjørnene når isen smelter. En lurte på det samme som næringsminister Torbjørn Røe Isaksen: hva skjedde egentlig før the Big Bang?

– Jeg kommer til å lese denne nettsiden hver dag, sier Vemund.

Barna på sjette trinn på Prestrud skole i Hamar har akkurat åpnet den helt nye UNG.forskning.no.

De finner fort noe interessant å klikke på. Noen vil lese om kebabnorsk, andre vil lære mer om hva som er inni Mars. Og hvordan styrer man en drone bare med grimaser i ansiktet?

forskning.no lanserer i dag en nettavis for barn og unge. Her kan du finne nyheter og andre morsomme saker og videoer fra forskningens verden.

Noe ekkelt, mye gøy

I klasserommet på Prestrud skole finner Simav finner en sak om at insekter kan spises. Det var litt ekkelt. Sidemannen lurer på hvordan de egentlig smaker.

Mange av barna synes det er veldig viktig med forskning på klimaendringer. Sara er opptatt av hvordan det går med isbjørnene. Hun finner en artikkel om isbjørner og hva de skal gjøre hvis hav-isen smelter.

- Hvis det blir varmere i vannet så må de svømme veldig langt, sier hun.

I tillegg er mange av barna på Prestrud skole nysgjerrige på hva som befinner seg utenfor vårt solsystem og hvordan universet ble til. De synes det er gøy at UNG.forskning.no har artikler hvor man kan lære mer om det.

- Jeg synes det er viktig at barn får lære mer om verdensrommet, fordi jeg liker verdensrommet og vil vite mer om hva som skjer, sier Arion.

Han skulle for eksempel gjerne visst hva som skjedde før big bang.

Simav fant en sak om hvilke insekter som er spiselig. (Foto: Ingrid Schou).
Simav fant en sak om hvilke insekter som er spiselig. (Foto: Ingrid Schou).

Stolt av den nye nettsiden

Redaktør for forskning.no, Nina Kristiansen er stolt av nye UNG.forskning.no. Hun synes det er veldig gøy at elevene på sjettetrinn på Prestrud likte den også.

- Det er det kuleste at vi lanserer her, for da når vi rett ut til målgruppa vår. Vi får umiddelbar tilbakemelding, og det skal vi fortsette med.

På UNG.forskning.no skal vi ha litt av alt, sier redaktøren.

- Vi skal ha en blanding av viktige, morsomme og aktuelle ting, og vi skal ha mange videoer.

- I disse tider med presidenter som lyver og med falske fakta og nyheter, er det så viktig at barn får tilgang til gode og kritiske kilder til kunnskap, at de ser hvordan kunnskap lages og hvordan forskere jobber.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde spilt inn video til lanseringen der han forteller hva han lurer på mest av alt og hvorfor barn og unge bør lese om forskning.

Lurer du på noe?

Sjetteklassingene hadde mange spørsmål som de lurer på. Hvordan var det dinosaurene egentlig så ut? Og hvorfor blir ikke vi kalt romvesener når vi tross alt bor i rommet vi også?

Har du kanskje et spørsmål som du lurer på? Da kan du sende det på mail til UNG.forskning.no til journalist Marianne Nordahl - [email protected]

Arion gir tommel opp til forskning.nos nye nettside for barn og ungdom. (Foto Ingrid Schou)
Arion gir tommel opp til forskning.nos nye nettside for barn og ungdom. (Foto Ingrid Schou)

Videoen i saken er laget av Ingrid Schou og Karoline Spanthus Bjørnfeldt

fra forskning.no.

Powered by Labrador CMS