En elefant i dyreparken i Berlin har lært seg å skrelle bananer med snabelen sin.

Denne elefanten har lært å skrelle bananer selv

Forskere tror elefanten Pang Pha har lært å skrelle bananer ved å etterligne dyrepasserne sine.

Elefanter er snabeldyr og verdens største landdyr. De er planteetere, noe som betyr at de spiser både gress, blader, røtter, frø og frukt. I dyreparken i Berlin i Tyskland bor det en asiatisk elefant som er glad i bananer. Hun heter Pang Pha og klarer å skrelle bananene sine selv.

Da dyrepasserne hennes oppdaget dette, varslet de noen forskere ved Humboldt-universitetet i Berlin. Nå har de skrevet en forskningsartikkel om Pang Pha og hennes skjulte talent.

Etterlignet dyrepasserne sine

Når du skreller en banan, så bruker mest sannsynligvis hendene og fingrene dine, men elefanter har verken hender eller fingre. Pang Pha har derfor vært kreativ og bruker snabelen sin til å skrelle bananer.

Med snabelen, så griper hun tak i bananen. Hun vrir snabelen rundt bananen, slik at den knekker. Deretter kaster hun den i bakken, tar den opp igjen og rister den helt til bananen løsner fra skallet. Til slutt kaster hun fornøyd den ferdigskrelte bananen i munnen. Dette er ikke noe Pang Pha er trent opp til å gjøre. Hvordan kan hun da har lært det?

Forskerne tror Pang Pha har lært å skrelle bananer ved å etterligne dyrepasserne sine som har skrellet bananer for henne.

Petter Bøckman er zoolog ved Naturhistorisk museum, UiO. Han sier til ung.forskning.no at elefanter er et av de smarteste dyrene vi har på planeten vår. De har også en utrolig hukommelse. Bøckman sier at de kan huske bedre enn oss mennesker.

– Det gamle ordtaket «hvis du sparker en elefant som liten, så dreper den deg som stor», forteller oss at dette er et dyr som husker og husker. Den husker hele livet, sier han.

Bøckman sier også at elefanter er sosiale dyr. Sosiale dyr er nødt til å være smarte. Det finnes mye forskning på elefanter og intelligens.

Petter Bøckman er zoolog ved Naturhistorisk museum, UiO.

Skreller bare gulbrune bananer

Men Pang Pha skreller ikke alle bananer hun får. Hun spiser både grønne og gule bananer hele med skallet på, men gulbrune bananer skreller hun. Brune bananer liker hun ikke i det hele tatt.

Det har Lena Kaufmann oppdaget. Hun studerer nevrovitenskap ved Humboldt-universitetet og har vært med å skrive studien om Pang Pha. Kaufmann har studert Pang Pha og sett hvordan hun foretrekker å skrelle og spise noen bananer fremfor andre.

– Først ga jeg henne en brun banan, som hun mistet og la på gulvet. Så ga jeg henne en til, og hun kastet den umiddelbart på meg, sier Kaufmann til den danske nettavisen videnskab.dk.

Men hvorfor skreller hun bare de gulbrune bananene?

Michael Brecht er hjerneforsker ved Humboldt-universitetet, og har skrevet studien sammen med Kaufmann. Han sier til avisen The New York Times, at han tror hun bare skreller gulbrune bananer fordi de er veldige modne og kan skli lettere ut av skallet. Ifølge forskernes studie, så kan også Pang Pha skrelle bananer raskere enn oss mennesker.

Gjør det bare alene

Pang Pha foretrekker å skrelle bananer når hun er alene. Når hun spiser sammen med de andre elefantene, så skreller hun ikke bananer. Hun skreller kanskje den siste hun spiser, eller så sparer hun den til senere når hun kan skrelle den i fred og ro.

Bøckman sier at det kan være fordi hun bli utsatt for gruppepress fra elefanter som ikke skreller bananer selv.

– Se for deg at du har en spesiell måte å røre i kaffen på, som er litt snodig. Du syns det er morsomt, men det er litt snodig. Når du drikker kaffe med andre, blir det flaut å røre på din rare måte, og du velger å gjøre det alle andre gjør i stedet. Det er dette som er sosialt gruppepress, sier han.

Elefanter er påvirket av hva andre føler og mener. Zoologen sier videre at sosiale dyre, som elefanter og mennesker, har en egen del av hjernen som har speilnevroner. Nevroner er nerveceller som kan sende beskjeder og informasjon mellom ulike områder av hjernen, og mellom hjernen og andre steder i kroppen. Disse speilnevronene har i oppgave å kjenne igjen følelser og handlinger hos andre sklik at vi kan etterligne dem.

Her er en video av hvordan Pang Pha skreller gulbrune bananer selv med snabelen sin. (Video: Current Biology / Kaufmann et al.)

Uklart hvorfor Pang Pha skreller bananer

Pang Pha er den eneste elefanten i dyreparken som skreller bananer. Hvorfor det?

Bøckman tror det er fordi elefanten er et sosialt dyr.

– En elefant som har mye å gjøre med mennesker, vil forholde seg til menneskene rundt seg. Mennesker blir litt som flokken deres. Kanskje har Pang Pha sett en dyrepasser som hun liker skrelle bananer, og ønsket å gjøre det samme. Dette henger igjen sammen med at elefanter har speilnevroner. På samme måte kan vi mennesker gjøre det samme som vennene våre, hvis de gjør noe vi liker, sier han.

Bøckman sier også at Pang Phas kan skrelle bananer fordi hun er i fangenskap, men fordi hun er en elefant.

– Elefanter får utmerket godt til å skrelle bananer med snabelen, uavhengig om det er i fangenskap eller ikke, men ville elefanter har ikke noen grunn til å gjøre sånt, sier han.

Kilder:

Studien Elephant banana peeling ble publisert i tidsskriftet Current Biology i april 2023.

Videoen An elephant's self-taught banana peeling offers glimpse of elephants' broader abilities ble lastet opp på YouTube i april 2023.

Powered by Labrador CMS