Dette er en kopi av Tutankhamons dødsmaske i gull.

Barnekongen Tutankhamons dolk er et mysterium

Gutten ble farao, eller «konge», i Egypt som niåring. Han døde da han var bare 19 år. Tutankamon ble gravlagt med en fin dolk av jern. Men hvor kom den fra?

Barnekongen Tutankhamon var farao i Egypt for over 3.000 år siden. Du har sikkert sett den fine dødsmasken hans av rent gull.

Selv om Tutankhamon var ung da han døde, hadde han allerede vært farao i Egypt i ti år. Som barnekonge styrte nok ikke egentlig Tutankhamon landet selv. Noen bestemte for ham.

Mye er rart med denne faraoen for oss som lever nå. Han var for eksempel gift med halvsøsteren sin.

Vi vet ikke hvorfor han døde så ung. Men noen har lurt på om noen drepte ham da han ble gammel nok til å styre selv, skriver Store norske leksikon.

Fant graven hans for hundre år siden

Tutankhamon levde mellom år 1336 og 1327 før vår tidsregning. Graven hans med mumien og den fine dødsmasken, ble funnet for hundre år siden, i 1922.

Dødsmasken av gull, har også glass og edelstener. Den er utstilt i Det egyptiske museet i Kairo. Selve mumien av kroppen hans er i Kongenes dal.

I gravkammeret lå det også kister, statuer, møbler og andre ting. Og sarkofager, som er utsmykkede likkister. På veggene var det malt veldig fine malerier av egyptere slik de så ut på den tiden.

Gravkammeret er den eneste kongegraven som er så godt bevart. Forskere har gransket ting de fant der i flere tiår, og er ennå ikke ferdige med å undersøke alt.

Hvor kommer dolken fra?

Nylig prøvde forskere å finne ut mer om en dolk av jern fra dette gravkammeret. En dolk er en kniv som er skarp på begge sider og spiss i enden.

Dolken er av jern. Det er veldig rart, siden jernalderen ikke begynte før hundre år etter Tutankhamons død. I jernalderen klarte folk å varme opp jernmalm på så sterk varme med kull, at det rant ut smeltet jern.

Metallet må derfor ha kommet fra en meteoritt. Det fant forskere ut i 2016.

Metallrester fra meteoritter som falt ned på jorden, var veldig populært i og rundt Egypt. Rike folk ville bruke mye penger for å få det.

De øverste bildene viser begge sider av farao Tutankamons jerndolk. Gullskaftet har pålimte edelstener. Det nederste bildet er tatt i 1925.

En dolk som ligner, er også funnet i Tyrkia. Den ble faktisk laget tusen år før Tutankhamon levde.

Men de tror ikke dolken fra gravkammeret ble laget i Egypt.

Samme mønster som på japanske sverd

Nå har forskere i Japan tatt røntgenbilder av dolken, for å finne ut mer om den uten å skade den.

Da fant de ut at dolken er av jern, nikkel, mangan og kobolt. I de svarte flekkene fant de også klor, svovel, kalsium og sink.

På røntgenbildene la de merke til at dolken har et slags rutemønster på overflaten. Det lignet på overflaten på sverd som japanske herskere eide på den tiden.

Det tyder på at dolken ble smidd på lav temperatur. På sterkere varme ville mønsteret smeltet bort.

Mønsteret er kjent på metall fra meteoritter fra tiden før jernalderen.

Men det sa likevel ikke noe om hvor dolken var laget.

Står om en dolk på leirtavler

Forskerne fortsatte detektiv-arbeidet sitt for å finne ut hvor den kom fra.

Noen leirtavler med kileskrift fra 1.400 år før år null, kan gi viktige spor. Disse leirtavlene var en type brev mellom faraoer i Egypt og deres kontakter i andre land, skriver Wikipedia.

Leirtavlene beskriver en jerndolk i en gullslire som Tutankhamons bestefar fikk i gave. Han var også farao.

Tutankamons bestefar fikk en dolk fra Mitanni, som lå i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia. Det er ganske langt fra Egypt.

Han fikk jerndolken av kongen av Mitanni, da faraoen giftet bort datteren sin. Mitanni lå i området som nå er nord-Syria og sørvestlige Tyrkia.

Om du ser på kartet, så lå Mitanni nord-øst i Middelhavet, mens Egypt ligger sør-øst.

Så kanskje Tutankhamons dolk var arvegods fra familien, som den fikk fra utlandet.

Edelstenene på dolkens håndtak, er festet med et lim som var vanlig å bruke i Mitanni. Dette limplasteret kom til Egypt senere.

Referanse:

T. Matsui med flere: The manufacture and origin of the Tutankhamen meteoritic iron dagger. Meteoritics & Planetary Science. 11. februar, 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS