Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - les mer.
Julekalender luke 13: Julegodteri i vakuum
Solvor og Monica har funnet fram litt julegodteri, men lurer på om ikke de kan få enda mer godteri om de putter det i vakuumkammeret.
Hva trenger du?
- Vakuumkammer
- Vakuumpumpe
- Julegodteri med mye luft i
- Du kan også prøve med sprøyter fra apoteket
Hvordan gjør du det?
Dette er ganske rett fram: Putt godteriet i vakuumkammeret og pump ut lufta.
Om du ikke har et vakuumkammer, så går det an å prøve dette i ei sprøyte som du kan få kjøpt på apoteket. Spør etter den største størrelsen de har.
Små pyntemarshmallows til is og kaker passer bra til dette.
Dytt stempelet inn, slik at det ligger helt inn mot det du har i sprøyta.
Hold godt for åpningen – gjerne med en liten bit med viskelær eller liknende, slik at du ikke får vondt i fingertuppen – og trekk stempelet hardt ut.
Hva skjer med det som er inni sprøyta?
Se om du finner annet godteri eller andre ting som fungerer godt. Prøv gjerne også med litt varmt vann og se hva som skjer når du senker trykket i sprøyta.
Hva skjer?
I et vakuumkammer bruker vi ei pumpe som pumper luften ut av kammeret. Vakuumpumpen fungerer som en veldig kraftig støvsuger som suger ut luften.
I mange typer godteri, som marshmallows og kremboller, er det massevis av små luftbobler. Inni disse luftboblene er det mye oksygen-, nitrogen- og andre gassmolekyler som flyr rundt.
Av og til krasjer molekylene mot veggene av boblen og lager et trykk utover. Men på samme måte er det luft på utsiden av boblene med gassmolekyler som krasjer i veggene til boblen fra den andre siden.
Det blir litt som en dyttekamp, hvor gassen på innsiden dytter utover og gassen på utsiden dytter innover.
Når vi pumper ut luft fra vakuumkammeret blir det færre gassmolekyler på utsiden som dytter innover. Dermed kan gassmolekylene på innsiden dytte veggene utover. Volumet øker, og godteriet blir større.
Om du prøver dette med en sprøyte på små marshmallows i, så er det noe liknende som skjer. Men istedenfor å pumpe ut luft fra sprøyta, så gir vi bare den lufta som er der mye bedre plass å fly rundt i.
Når det skjer, blir det mye større plass mellom gassmolekylene og de vil da krasje mindre i hverandre, i veggene og i luftboblene inne i godteriet.
Derfor trykker de også mindre mot luftboblene i godteriet og lufta inni boblene kan presse veggene utover, som i vakuumpumpa.
Når Monica og Solvor slapp lufta inn i vakuumkammeret igjen, sank godteribitene sammen og ble mindre enn de hadde vært i utgangspunktet.
Dette er fordi gassmolekylene inni luftboblene av og til dytter så hardt på veggene i boblene at boblene sprekker og lufta slipper ut. Derfor er det som regel mindre luft inni godteriet etter at det har vært utsatt for lavt trykk.