Mange sjøhester danner par som varer livet ut. Og de knytter bokstaveligvis sterkere bånd ved å binde seg sammen med halene.
Mange sjøhester danner par som varer livet ut. Og de knytter bokstaveligvis sterkere bånd ved å binde seg sammen med halene.

Hos sjøhestene er det hannen som føder ungene

Hvor mye vet du egentlig om sjøhest?

Sjøhesten er en fisk. Og det finnes ikke bare én type sjøhest. Det finnes en hel familie med forskjellige typer.

De kan minne mer om merkelige bløtdyr enn fisk med sin oppreiste svømmestilling og mangelen på tydelige finner. De kan se mystiske og elegante ut.

Men de lider for skjønnheten.

Dårlige svømmere

For sjøhestene er nemlig forferdelige dårlige svømmere, skriver Mark Tupper i The Conversation. Han er marinbiolog ved University of Portsmouth i England.

De har en liten ryggfinne. Den bruker de som en propell for å flytte seg bortover. Den går fra side til side omtrent 35 ganger i sekundet.

De små finnene som ser ut som ører kalles pectoralfinnene. De bruker sjøhestene til å styre med.

Men på grunn av de elendige svømmeegenskapene kan sjøhestene dø av utmattelse når vannet beveger seg for mye.

Gode på kamuflasje og tålmodighet

Det er vanskelig å jakte når du er forferdelig treg. Sjøhesten har derfor funnet sin egen metode. Den er en mester på å gjemme seg bort.

Den bruker noe som kalles kamuflasje for å se ut som stedene den jakter.

Med halen sin klamrer den seg fast til koraller, sjøgress eller svamper. Og så venter den. For byttet må være rett foran snuta dens for at det skal være være innenfor rekkevidde. Da er det en fordel å holde seg i ro.

Sjøhesten ankrer seg fast til koraller og annet mens den venter på at maten kommer svømmende. Og den kan være rimelig godt kamuflert, som du ser. Eller ikke ser.
Sjøhesten ankrer seg fast til koraller og annet mens den venter på at maten kommer svømmende. Og den kan være rimelig godt kamuflert, som du ser. Eller ikke ser.

Byttedyret må være smått. Fiskeyngel og plankton er perfekt.

Det må være ganske mange fiskeyngel eller plankton. Sjøhesten har nemlig ingen mage. Maten går fort gjennom kroppen. Store deler av dagen går med til å spise.

En sjøhest kan spise 3000 små saltvannsreker på én dag, ifølge Mark Tupper.

Danner par

Alle sjøhester danner par. Og de fleste arter danner par som varer livet ut, skriver Tupper.

Man kan se sjøhester som svømmer i par og er knyttet sammen med halene. Og de utfører en pardans der de spinner rundt, svømmer side om side og skifter farger.

Ifølge marinbiologen styrker dansen båndet mellom hunnen og hannen.

Og sist, men kanskje det aller mest fascinerende og merkelige med sjøhesten: Det er hannen som føder ungene!

Hunnen overfører eggene til en slags yngel-pose hannen har i magen. Der oppbevarer han eggene fram til de klekker. Og ut svømmer opptil 1500 mini-sjøhester.

Deler på jobben

Hunnen lager eggene. Og når hannen tar seg av de befruktede eggene fram til de klekker, kan hunnen lage egg hele tiden.

Så fort han har født kommer en ny ladning befruktede egg fra hunnen.

Så han blir aldri ferdig med å være gravid.

Dessverre er sjøhesten truet. Klimaendringer og kinesere som tror på at tørket sjøhest fungerer som medisin er blant truslene.

En studie i Frontiers in Marine Science konkluderte i år med at det fiskes flere sjøhester enn det fødes, og at det blir færre av de rare skapningene.

Powered by Labrador CMS